astroloji, yıldız haritası ve gezegenlerin pozisyonları gibi göksel olayların insan hayatı ve dünyada meydana gelen olaylar üzerindeki etkilerini inceleyen bir disiplindir.
astroloji alanında uzmanlaşan kişiye astrolog denir.
astrologlar, doğum tarihleri, doğum saatleri ve doğum yerleri gibi bilgileri kullanarak bir kişinin yıldız haritasını çıkarır ve bu haritadaki gezegenlerin pozisyonlarına göre kişinin kişilik özellikleri, eğilimleri ve hayatındaki potansiyel zorluklar ve fırsatlar hakkında yorumlar yaparlar.
astrolojinin kökenleri, antik çağlara kadar uzanır ve birçok kültürde, özellikle de batı kültüründe, hala popüler bir inanç sistemi olarak kabul edilir. ancak, astrolojinin bilimsel bir temeli yoktur ve modern bilim insanları tarafından desteklenmez.
-
-
varolmayan bir sanrıdır. örneğin astronomi yanılgılarla yinelenir vs.. ancak astroloji komple sanrıdır!
doğum tarihi, doğum gününe göre genelleme matematikte imkansızdır. matematik "anı" esas alır! sayılar ve olaylar "an" tabanında işleyen kaostur. kısaca özetlersek 380 katrilyon 772 trilyon 964 milyar 126 milyon 734 bin 345 olasılık ve değişken bandında bile gerçek olması imkansız bir durumda disiplinden bahsetmektir.
yani diğer bir değişle şu saniye aslan burcusunuz birkaç saniye sonra ikiyüz elli trilyon defa başka burçlarsnızdır.
gökteki herhangi şekli bir şeye benzetmek, bir açıya inanmak gibidir.
edit: ibrahimi dinler astrlojiyi redle ortaya çıkmıştır. örneğin ibrahim önce yıldızlara gider ve bu nlar benim rabbim (yönetici yörüngem/sebebim) olamaz der.
esasında ise kısaca astroloji ve türevleriyle uğraşıp terk etmişler cehalet diye. matematik'te ilerlemişler bilimsel imkanları olmadığından. matematik'te geri kalmak, kaçınılmaz olarak astroloji belasına düşmek demektir. zira bilim; deney/gözlem nedeniyle yeterince imkan oluşturmaz ve astroloji denen bela durumun üstüne gelir çatar. böylece akıl gider hurafe artar.
bu nedenle yegane esas "kur an ve matematik"tir. kur an ise öğrenilmesi halinde matematik'te kaybolmamayı sağlayan bir ilimdir. kur an ı kerim diye birşey varolmasaydı da "kur an" diye bir şeyden bahsediyor olacaktık, bilmesek dahi. esasında onun varlığını aktarmaya çalışıyorlardı.
...aktarılarak öğrenilen bir büyüdür dediler. -
sene olmuş 2023 hala buna inanan var mı
-
bu işle uğraşanlara baktığımda, sanki evrenin bütün gidişatını yıldızlar belirliyormuşçasına işine ciddiyetle sarıldıklarını görüyorum. bu ciddiyetleri de onları benimseyenlerden geliyor olmalı. evlenme tarihini bile astrologlara soran insanlar var.
umarım bir gün haklı çıkmazlar. -
astroloji, insanların doğum haritalarına ve yıldızların konumuna dayanarak karakterlerini ve gelecekteki olayları yorumlama sanatıdır. astroloji, bazı insanlar tarafından çok ilgi çeken bir konudur ve birçok insanın hayatında önemli bir rol oynamaktadır.
astroloji kişisel bir inanç meselesidir ve herkesin kendine özgü görüşleri vardır. ancak, bilimsel olarak geçerli bir temeli yoktur ve insanların hayatlarını etkilemek yerine sadece eğlence amacıyla kullanılması daha uygun olabilir.hakkında -
açıkçası hiç inanmadim...
-
sonu loji ile bitmesine rağmen astrolojinin (o kadar yazı çizi tamamen tirişka) bilimle hiç alakası yok ne yazık ki, bilim dalı olan ve kafa yorulması gereken astronomi.
doğduğunuz gün ve saat ile, alçananıyla yükseleniyle , gök cisimlerinin karakterinizi oluşturacağını/etkileyeceğini düşünüyorsanız gerçekten başka bir dünyada yaşıyor olmalısınız.
karakteri doğumun, doğum anının ve o anda etraftaki etkileşenlerin (nedense yıldız/gezegen gibi etkileme çapı en uzak olan cisimler belirliyor, bkz: ebenizin etkisi satürn'den daha fazla olabilir :) ) oluşturduğunu ve bunun en belirleyici olduğunu düşünebilmenin tek yolu şu sözcükte gizli : inanmak. inanç sorgulamamayı gerektirir, sorgulamanın bittiği yerde başlar. lakin mutlaklar/tabular/kutsallar yıkılmalı ve her konu sorgulanmalı ve sorgulama modu hep açık olmalıdır, açık fikirli olmanın ve bilimsel yaklaşımın yegane temelidir. değişmez addedilen fizik kuralları bile belirli şartlar altında geçerlidir. -
(bkz: pseudoscience)
mezopotamyadan başlayarak insanlar gece gökyüzüne bakıp gördüklerini anlamlandırmaya çalışıyor. antik çağlarda gök cisimlerinin mevsimsel hareketleri tarım toplumlarının takvim düzenlemelerinde önemli rol oynamıştır. bu dönemde din ve bilim birbirinden ayrılmamıştır. bu nedenle gök cisimlerine tanrısal yetenekler ve kimlikler atfedilmişdir. zaman içinde gökyüzü gözleminde din ile bilimin yolları ayrılmıştır. gelinen noktada bilim olanı astronomi, antik dinlerden temellenen hurafeler ise astroloji olarak bilinmektedir. -
ilm-i ahkam-ı nücum, müneccimlik ya da yıldızaname olarak da bilinen ve batıda astroloji olarak isimlendirilen; yıldızların, gezegenlerin, gök cisimlerin hareketlerinin dünyadaki olayları, ilişkileri, insan kaderini etkilediğini düşünerek fallar açan, hesaplar yapan kimselerin yaptıkları işin adıdır.
insanın yüzünü göğe dönmesi iyidir. -
son zamanlarda birçok kursunun türediği, gezegenlerin hareketine ve konumuna göre gelecekle ilgili tahminlerde bulunan sözde bilim. loji kelimesi logos'tan gelir ve birşeyin bilimi anlamını verir. oysa bilim kanıtlar ve ispatlarla ilerler. astroloji ile bilimin hiç ilgisi yoktur.
aklı başında insanlar büyük paralar veriyor bu kurslara. programları varmış bir de onlara para veriyorlar.